Nový rybník – bahno je v plném proudu

Tento týden se naplno rozběhly práce na samotném odbahňování Novasu. Několik bagrů postupně přehazuje bahno směrem ke břehu a nakládá na nákladní automobily, které ho odváží do mezideponií nad rybníkem. Pokud jde o lagunu v rákosí, vypadá, že hrubé práce jsou již ukončeny. V laguně je voda oddělená hrázkou od zbytku rybníka. Pokud jste tu poslední dobou nebyli, více uvidíte na fotografiích z místa činu.

Zatímco do laguny se již vrátil život, tak odtoková stoka a Černovický potok jsou zanesené bahnem z rybníka a na hladině v uplynulých dnech plavalo několik stovek mrtvých ryb. Jednalo se především o malé rybky, některé ale měly i kolem 20 centimetrů. Dnes už tu moc ryb není, protože je odnesl proud. Příčinu uhynutí neznáme, jistě o ní ale brzy informuje pan tajemník v rámci svých jediných pravdivých a objektivních zpráv na stránkách města.

2 thoughts on “Nový rybník – bahno je v plném proudu”

1. Mluvíte o stovkách ryb, ale na těch fotkách jsou jen jednotlivci. A navíc malé. Byli jste někdy na běžném výlovu rybníka? Pod hrází jich bývají tisíce.

1. Dobrý den, den předtím bylo prý několik stovek ryb přímo pod jezem. Jenomže tím místem prochází potok a protože ryby plavaly různě na hladině. Jednodušší by bylo, kdyby byly všechny ryby na jedné hromadě, to by ale v přírodě asi nefungovalo. Celý břeh byl ale minulý pátek plný uhynulých ryb, až po jez u sádek nebyl metr břehu kde by nebyla mrtvá ryba. Další ryby skončily ještě dál po proudu.

Určitě při výlovu dochází k úhynu ryb, při výlovu ale rybáři ty mrtvé vysbírají a nenechají je tam týden smrdět. Ještě dnes tak tyto ryby z Novasu můžete najít na břehu Lužnice, třeba v místech, kde jsme před pár týdny uklízeli.

Malé jak se to vezme, největší mrtvé ryby měli tak 25 cm, nejčastěji měli tak kolem 15 cm.