Povolební strategie

Obyvatelé Soběslavi mají různé potřeby a různé názory na rozvoj města. Částečně tuto různorodost reprezentují volební výsledky jednotlivých volebních stran. Tuto různorodost se budou Piráti pro Soběslav snažit zachovat a ještě ji prohloubit důsledným nasloucháním obyvatelům města nejen v době voleb, ale po celé období. Základní myšlenkou je prosazení takového řízení města, které bude rozhodovat odborně, kompetentně, přívětivě k občanům, bez autoritativního řízení, bez potlačování práv veřejnosti, bez klientelismu, prostě transparentně. Budeme například prosazovat, aby u rozhodování o veřejných zakázkách byl zástupce veřejnosti. Budeme také významně využívat moderní technologie.

Volební strany v Soběslavi jsou téměř vždy složené z “relativně nezávislých” kandidátů většinou však pod hlavičkou nějaké politické strany. Při komunálních volbách voliči více zohledňují jednotlivé osobnosti než stranickou orientaci. Zastupitelstvo města nebude řešit celostátní problémy, ale problémy vlastních obyvatel. Stranická příslušnost má zde menší váhu. Měly by být zvažovány všechny názory politického spektra. Piráti pro Soběslav budou vystupovat proti rozdělení zastupitelstva na koalici a opozici v té formě, že jen koalice prosadí své návrhy a odebere rozhodovací práva opozičnímu křídlu. Město musí řídit všech dvacet jedna volených zástupců bez ohledu na to, z jaké jsou strany.

Piráti pro Soběslav budou hledat pro prosazení svých návrhů spojence u všech zvolených zastupitelů. Bližší spolupráci lze navázat se stranami, které přijmou alespoň základní myšlenky našeho volebního programu a to bez ohledu k jaké straně se hlásí. Máme však špatné zkušenosti z minulého období, kdy někteří jakékoliv naše návrhy bojkotovali. Pokud volby vynesou do zastupitelstva u stran ODS a Nejsme stranou stejné osobnosti, hledání konsenzu bude těžké.

Volené orgány města

Starosta a místostarosta

Piráti pro Soběslav navrhnou nebo podpoří kandidáty na starostu a místostarostu podle volebních výsledků. Nepodpoří však kandidáty z řad ODS a Nejsme stranou.

Rada města

Budeme usilovat o to, aby v radě města byli zástupci skoro všech stran i s ohledem na to, kdo bude zvolen starostou a místostarostou.

Budeme požadovat, aby si rada na svá jednání zvala odborníky na projednávanou problematiku z řad veřejnosti.

Kontrolní výbory

Složení kontrolních výborů musí tvořit protiváhu radě. Jejich předsedou (předsedkyní) ani členem nebude člen rady města (a další členové vyjmenovaní zákonem). Podle možností budou výbory trvale doplněny odborníky z řad veřejnosti.

Další výbory či komise budou zřízeny dle potřeby a obsazeny odborníky z řad občanů.

Jen s takto složenými orgány zastupitelstva města lze zajistit jeho další vývoj.