Přidej se k nám

Proč jsme Piráti pro Soběslav?

Vznikli jsme v roce 2014 před komunálními volbami, kdy se 21 dobrovolníků rozhodlo kandidovat do soběslavského zastupitelstva pod hlavičkou Pirátů pro Soběslav. Výsledek byl nakonec dvojciferný a v říjnu 2014 se dva naši členové Martin Kákona a Iveta Matějů stali zastupiteli města Soběslav.

Volební kocábka Pirátů pro Soběslav v roce 2014

Za dobu našeho působení se podařil v našem městě doslova obrovský skok v transparentnosti. Začaly být zveřejňovány zápisy z jednání zastupitelstva či začal být pořizován zvukový záznam z jednání zastupitelstva. Věci do té doby v Soběslavi zcela nemyslitelné. My však míříme s transparentností ještě výše. Již od počátku z každého jednání zastupitelstva pořizujeme videozáznam, který zveřejňujeme na YouTube. Máme také transparentní účet, ale pravda moc transakcí tam není. Ne však proto, že bychom měli tajné sponzory, ale především proto, že vše děláme dobrovolně, zdarma, bez nároku na honorář.

Stali jsme se tvrdou opozicí pro již více než dvě desetiletí vládnoucí ODS a jejich „B-tým“ s názvem Nejsme stranou. Jejich zastupitelé nám zabránili zvolení našeho člena do kontrolního výboru a raději si tam zvolili člena vlastní koalice. Přeci jenom, sami si to po sobě lépe zkontrolují, nežli opoziční Pirát. Stejné je to  s nominací do dozorčích rad městských společností, komisí pro výběr dodavatelů či ověřovatelů zápisů z jednání zastupitelstva. Ani tam nezbylo pro opoziční Piráty místo. Stávající politické struktury se Pirátům brání, seč můžou. Často i prostřednictvím soudů, které jsme však zatím vždy vyhráli. Piráty nikdo nezastaví.

Co taková „práce Piráta“ obnáší?

Naší pracovní náplní je prosazování programu, za který jsme byli zvoleni. Tvrdě postupujeme proti hazardu, který převážná většina zastupitelů v Soběslavi podporuje. Nejvíce vybojovaným úspěchem bylo zabránění zavedení placeného parkovného v centru, kdy by zisk odcházel do kapes soukromé firmy.

Pirátští zastupitelé v akci

Co se však zatím moc nedaří, je prosazování vlastních návrhů na Soběslavském zastupitelstvu. Nepodařilo se nám prosadit návrh na transparentní radnici, protipovodňová opatření, či architektonické řešení centra města. V roce 2017 jsme představili návrh na participativní rozpočet, bez dostatečné podpory to ale bude složité. Dva Piráti proti hordě „tradičních“ zastupitelů toho moc nezmůžou. Přesto se zdá, že svítá na lepší časy. Pirátské názory se stále více prosazují ve společnosti a po úspěchu v parlamentních volbách v roce 2017 je vidět, že naše práce není zbytečná. Proto potřebujeme Vaši podporu. V roce 2018 se na podzim znovu konají volby do zastupitelstva a my bychom rádi, aby se Piráti pro Soběslav svezli na úspěšné vlně Pirátské strany a znovu uspěli.

Chci se stát Pirátem pro Soběslav – Chceš být jedním z nás? Členové se pravidelně setkávají na schůzích a diskutují návrhy předložené na zastupitelstvu.

Schůze Pirátů pro Soběslav na Svákovské hvězdárně

Schůzky jsou veřejné pro kohokoliv. Jsme v kontaktu s ostatními Piráty, především s poslancem Lukášem Koláříkem, který nás v Soběslavi často navštěvuje.

Poslanci Lukáš Kolářík a Ivan Bartoš při návštěvě v Soběslavi

Piráti se také podílejí na tvorbě obsahu webových stránek, Facebooku i našeho YouTube kanálu. Kromě toho také vydáváme vlastní Pirátské listy, či každoročně roznášíme celostátní vydání Pirátských listů. S tím vším nám můžeš pomoci právě ty! A nebo vymyslíš něco, co nás ještě nenapadlo, co by mohlo Soběslavi pomoci?

Chci podpořit Piráty pro Soběslav – Nechceš být Pirátem pro Soběslav, ale chceš podpořit naše myšlenky? Podpořit nás můžeš například posláním daru na náš transparentní účet. Podpořit nás také můžeš návštěvou na některé ze schůzek (termíny jsou obvykle týden před Soběslavským zastupitelstvem a jsou dostupné na našem Facebooku). Rádi si poslechneme tvé názory na aktuální témata ve městě. Nechceš-li se s námi setkat, můžeš nám své tipy či názory poslat emailem, přes formulář, přes Facebook či v diskuzi na webových stránkách. Zúčastnit se také můžeš akcí, které pořádáme, například každé jaro při dobrovolnickém úklidu.

Piráti pro Soběslav při úklidu města

Chceš-li nás podpořit či se stát Pirátem pro Soběslav tak kontaktuj některého z Pirátů pro Soběslav či využij následující formulář.

Web Sdružení České pirátské strany a nezávislých kandidátů

Translate »