JEDNÁNÍ ZM 25. 6. 2019 – Koupě areálu bývalé Hedvy

Zářijové jednání zastupitelů se točilo především kolem nákupu a prodeje pozemků, především pak pozemků v bývalém areálu Hedvy. Poprvé v historii soběslavských zastupitelstev bylo rovněž jednání živě vysíláno na našem Facebooku. Vzhledem k pozitivním ohlasům bychom se streamováním rádi pokračovali i na dalších jednáních.

00:00:00 – Přivítání starosty města a volba návrhové komise a ověřovatelů zápisů.

00:03:301. Změna č. 3 rozpočtu města v roce 2019 – P. Schejbalová představuje změny způsobené především dotacemi. Diskutují Ing. Kákona (pravidla podpory sportovních činností), Ing. Bláha, Ing. Klíma (zpráva finančního výboru k rozpočtové změně), Dukát (vyznačení přechodů ve městě, snižování částky určené na protipovodňová opatření a požádání o odbahnění rybníka Švadlačky)

00:12:35 – Hlasování o změně rozpočtu

00:13:40 2. OZV č. 2/2019, kterou se stanoví školské obvody základních škol – Paní Křemenová přednesla důvodovou zprávu.

00:15:453. OZV č. 3/2019, kterou se stanoví školské obvody základních škol – Paní Křemenová představila novou vyhlášku, která spojuje oba stávající školské obvody do jednoho. Ing. Matějů (rozšíření kapacity mateřských škol z důvodu velkého množství zamítnutých žádostí)

00:18:50 4a. Prodej pozemků (cest) v katastru obce Vesce

00:20:30 4b. Prodej pozemků Soběslav v lokalitě na Brousku Českému rybářskému svazu. Mgr. Petr Lintner oznamuje, že jako předseda Českého Rybářského Svazu se zdrží hlasování.

00:22:254c. Prodej pozemků Chlebov manželům Hejným. Pozemek je historicky oplocený spolu s jejich sousedním pozemkem.

00:24:004d. Koupě pozemek Soběslav od manželů Drdových. Pozemek je používán jako cesta pro ostatní chataře v lokalitě k Čerazi.

00:25:404e. Koupě pozemků Soběslav v areálu Hedva. Paní Křemenová představila, že část areálu koupí Jihočeský kraj, kde plánuje rozšířit areál sousedního učiliště. Vybuduje zde nové sportoviště. Město by na své části chtělo postavit parkoviště a ubytovací zařízení. Ing. Bláha informoval o společném jednání s Jihočeským Krajem a o tom, že Jihočeský kraj už má připravené finance na vybudování sportoviště v průběhu příštího roku. Diskutují Bučinský (kdy bude vybudováno parkoviště – 2021), Ing. Kákona (upozornil, že kupované pozemky jsou u řeky a že se plánuje oplocení pozemků až k řece, kdo bude stavět ubytovací zařízení – město či soukromý vlastník, bude hlasovat proti pokud nebude záruka přístupu k řece), Dukát (máme záruku, že areál není kontaminovaný – rizikové pozemky a výrobní haly kupuje kraj), Ing. Kákona (vrací se k možnosti přístupu k řece na části kraje), pan Plát (jaký je odhad na další investice v lokalitě – cca 3 miliony na parkoviště plus ubytovací zařízení)

00:41:354f. Směna pozemků s panem Mixou kolem restaurace Paluba. Ing. Kákona (proč se to neřešilo, když jsme minule schvalovali koupi parkoviště), Ing. Bláha (posilovna má možnost příjezdu na své pozemky kolem učiliště, na sousedním parkovišti bude vybudována nabíjecí stanice na elektromobily)

00:46:30Různé – Ing. Bláha pozval občany na slavnostní otevření zimního stadionu

00:47:15Různé – Paní Cruz požádala o vyhlášení stavu klimatické nouze v Soběslavi

00:49:05Různé – Promluvit chce občan obce Mezná pan Chvojka, pan starosta ho požádal jaké číslo nemovitosti v Soběslavi vlastní, jinak nemůže promluvit. Pan Chvojka vlastní v Soběslavi pozemek. Jeho dotaz je na školství a školskou komisi, která má zjišťovat zpětnou vazbu od občanů. S mateřskými školami je spokojenost, o základních se to říci nedá. Hlavní otázka je, zda bude a případně kdy zjišťována zpětná vazba spokojenosti rodičů pomocí anonymního dotazníku. Mgr. Molíková informovala, že se školská komise sešla s řediteli. Dotazník musí řešit ředitel školy nikoliv komise. Na nových školách údajně dotazník vznikl, víc neví. Petr Chvojka informoval o široké skupině rodičů, která se nedokáže ztotožnit se systémem výuky na základních školách. Vývoj na Soběslavských školách neodpovídá aktuálním trendům. Petr Valeš mu navrhuje využít školskou radu, pan starosta sejít se s místostarostou, který má oblast školství na starosti.

00:58:15Různé – Pan Ženíšek k realizaci chodníku v Tyršově ulici (dokončeno bude v květnu 2020). Rovněž se vyjádřil k opravám ulic Lustigova, Dr. Studničky a Okružní, kde se údajně musí práce přerušit kvůli technologické přestávce – aby si sedla zem. Měli by se provádět hutní zkoušky (místostarosta informoval, že není odborník na hutnění, dal ale na rady odborníků). Pan Ženíšek informoval, že se hutněním živil 20 let, je potřeba dát vhodný podklad a pak není potřeba technologické přestávky.

01:01:45Různé – Paní Srncová – Požádala o návrat přechodů pro chodce na náměstí. Ing. Bláha informoval, že byla snížena rychlost a brzy se plánuje výměna povrchu na náměstí. Ta proběhne spolu s opravou ulice Petra Voka.

01:03:30Různé – Pan Plát jak probíhá příprava plánu rozvoje města. Ing. Bláha informoval, že příští týden by měl být hotový návrh, ten bude připomínkován a další verze již bude zveřejněna. Prosincové zastupitelstvo by ho již mohlo schvalovat.

01:04:55Různé – Paní Výborná v jaké fázi je zveřejňování kontaktů na zastupitele. Jsou již zveřejněné.

01:05:40Různé – Paní Srncová se táže proč je nutné rozkliknout jména, proč nemůže být kontakt vidět hned u jména. Tajemník odpovídá, že to zkoušeli, ale že to prostě nejde.

01:06:30Různé – Pan Kodat informoval, že se 5 let nedočkal požadovaných odpovědí od pana starosty. Ten argumentuje, že odpověď dostal. Dále nechápe, co po něm chce. Dotaz se týkal přejezdu v místech k Nadýmači, jaký byl podíl starosty ve vyjednávání. Ten odpovídá, že se samotných jednání neúčastnil.