Bagry u Nového rybníku

Před pár dny začala jedna z největších letošních akcí města „Rybník Nový u Soběslavi – posílení přirozené funkce krajiny“. Odhadované náklady jsou přes 30 mil. Kč, většinu pokryje dotace z Operačního programu životního prostředí. Zatím byla snížena hladina Nového rybníku, byla zpevněna příjezdová cesta od ulice Na Vyhlídce a část vjezdu do rybníka pro těžkou techniku. Nad sousedním parkem byla odstraněna ornice, kam bude navezena zbylá část vytěženého sedimentu, kde bude schnout a pak odvezena a zaorána na zemědělských pozemcích u Chlebova. Stromy na hrázích označené červenou značkou by měly zůstat, náletové dřeviny a ostatní stromy budou pokáceny.

Zatím je uzavřen průchod kolem Nového Rybníku od altánu k muchomůrce a podél trati. Bližší informace o celé akci je možné získat rovněž na odboru životního prostředí MěÚ u Ing. M. Staňkové, tel. 381 508 160 nebo u tajemníka MěÚ Ing. R. Brylla, tel. 381 508 121.

11 komentářů u „Bagry u Nového rybníku“

1. Když se po válce rybník odbahňoval, nabíralo se bahno kbelíky do loděk a příroda neutrpěla. Teď se bude bahno na pole vozit těžkotonážnímy náklaďáky zkrz park. Je již vyznačen průsek stromů stojících v cestě. Je to dvacet javorů v cípu parku přilehající k cípu rybníku, asi deset habrů bývalého živého plotu severní strany parku a poslední tři zbylé obří osiky s kmeny přes metr silnými. To mi připadá jako zbytečně velká daň této megalomanské akce v chráněném území. Navíc to bahno ležící půl roku na poli 50 metrů od domů bude taky asi pěkně smrdět. A za rok si to zopakujeme při druhé etapě. No když to platí unie, tak ať létají třísky.

1. Děkuji za ty osiky, jsou mimo cestu kudy se má vozit a je škoda každého stromu, který odnese toto odbahňování. A opravuji svůj první příspěvek – javorů je jen deset, přepsal jsem se.

2. Dobrý den, pane Kákona obracím se na vás jako na zastupitele chtěl bych vědět, jestli stavba byla povolena tak jak se má, jestli byla projedná na EIA (jak se vyjádřil krajský úřad ŽP). Nechce se mi věřit, že v krátké časovém úseku udělaný projekt a hned povolení, vždyť se nacházíme v chráněné krajinné oblasti při vytěžení bahna dojde k velké újmě jak živočichů tak rostlin (město ve svém článku psalo, že bude probíhat ekodohled a sběr živočichů ve smlouvě je za necelý 1 milion, rád bych chtěl tento dozor dělat). Dále by mne zajímalo jestli byli zastupitelé s takovouto akcí obeznámeni a jestli byla tato akce připomínkovaná jak vámi tak veřejností. Chtěl bych vědět jak je řešen zábor zemědělské půdy a jestli tato půda byla dočasně vyjmuta, dále řešen možný zápach z vysychajícího bahna a blízkého bydlení, možnost kontaminace zemědělské půdy apod.. Dále jak je řešeno přebírání prací, aby bylo možné dokázat kolik bahna skutečně bylo odtěženo (nerozumím tomu, že jak píše město bylo za 30 dnů proinvestováno 14 milionů).Děkuji

1. Zhruba jsem to prohlédl a píše se tam, že kácet dřeviny není nutno. A ta obří jáma, co vzniká na poli vedle rybníka, tam nikde není zmiňována. Taktéž o smradu jsem tam nic nenašel. No máme se na co těšit.

1. Tady je odpověď tajemníka MU:
      Dobrý den,
      co se týče kácení u Nového rybníka, budou odstraněny stromy na návodní straně hráze, které jsou v kolizi s její opravou, která je součástí akce „Rybník Nový u Soběslavi – posílení přirozené funkce krajiny“. Velké stromy, převážně duby v prostoru zřizované mezideponie budou ochráněny zábranami proti poškození kmenů.
      Dále bude odstraněno několik stromů v přilehlé části parku, v prostoru, kudy bude vyvážen vytěžený sediment z druhé mezideponie po jeho vyschnutí. Po ukončení akce bude v této části parku provedena výsadba nových stromů.
      R. Bryll

Poslal jsem na město další dotazy. O výsledku vás budu informovat. Zkusím sehnat kontakt na eko-dozor.

3. S tou jámou máte pravdu, já když ji dnes uviděl tak jsem si říkal kterého blázna to tam napadlo. Když vidím co tam budují tak mi přijde že v rybníku musí být několik metrů bahna. Přitom když jsou odpuštěné břehy tak bahna je opravdu minimum

Na zítřek připravujeme na web další příspěvek včetně fotek.