Pátý ročník Ukliďme Česko byl rekordní

V sobotu 6. dubna uklízeli dobrovolníci již popáté nepořádek v okolí města v rámci celorepublikové akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Před Hvížďalkou poránu čekalo 25 odhodlaných dobrovolníků. Ti se nejdřív rozdělili do menších skupin, nejmenší účastníci se vydali kolem procházkových cest na Svákov, dospělí pak na předem vytipované černé skládky.

Tu největší jsme nalezli v lese nedaleko Nedvědic. Překvapené dobrovolníky tu čekala obří skládka, na které jsme našli polovinu auta v náhradních dílech, a jen o pár metrů vedle byly pod větvemi schované desítky eternitových desek. Nečekaný obsah skrývala ekologická papírová taška, ve které jsme našli mrtvou kočku.

Druhou černou skládku našel tým, který uklízel v okolí nové silnice mezi Zvěroticemi a Chlebovem. Jen pár metrů od značky označující konec města je čekal za křovím takový nepořádek, že nestačily nejen pytle, ale skoro ani síly dobrovolníků.

Třetí černá skládka se ukrývala pod Veselským kopcem nedaleko areálu Strabag. Dobrovolníci se tu doslova topili v listí plném všelijakého odpadu. Zachránil nás kolemjedoucí pán, který měl zrovna cestu do sběrného dvora a na svou káru přidal všechen již nasbíraný odpad. I tak dobrovolníci vytahali na připravenou hromadu dalších více než 500 kg odpadu. Přestože skládka vypadala nekonečně, i tak zbyl ještě čas na úklid nedaleké staré lipové aleje na původní dlážděné cestě ze Soběslavi do Veselí. Zde našli dobrovolníci mimo jiné trojici plyšáků, kterých se někdo zbavil.

Čtvrtý tým vyrazil uklízet do centra města na všem známé místo – Promenádu. Vedle nedávno pokácených lip objevili v hradním příkopu další z bezedných skládek. Z pár desítek metrů čtverečních se podařilo vytahat neuvěřitelných 10 pytlů nejen PET lahví, ale také 5 párů bot. Všem dobrovolníkům se dohromady podařilo nasbírat téměř 3 tuny odpadu, které následně odvezla Správa města Soběslavi.

Po skončení úklidu se všechny týmy přesunuly zpátky ke Hvížďalce, kde bylo připravené občerstvení v podobě pečiva ze soběslavské pekárny a také zábavný program pro nejmladší účastníky. Ti dospělí si ověřili, jak správně, nebo spíše špatně, umí třídit netypické druhy odpadů.

Letos jsme uklízeli Soběslav už popáté a hned čtyři černé skládky jsou minulostí. Skvělou zprávou je, že se poprvé k úklidu připojily také místní školy, které uklízely den před námi. Zvláště obdivujeme výkon dětí ze ZŠ Komenského, ty našly na 45 pneumatik. Ten, kdo jednou uklízel odpad po jiných, si příště rozmyslí, kam vyhodit plastové obaly od svačiny. Přitom odnést je domů je docela jednoduché.