Soběslavský masakr motorovou pilou

Přípravné práce u Novasu dále pokračují. Za poslední týden byly vykáceny nejen náletové dřeviny, ale i část vzrostlejších stromů od parku až k odbočce pod železniční most. Padly i další stromy pod hrází, některé o průměru 30 cm, ale najdou se i exempláře o průměru kolem 50 cm. Ty už se posílení přirozené funkce krajiny nedožily. Na konci hráze poblíž parku nezůstal stát ani jeden živý strom, pouze pahýl kousek od kamenné hráze zůstal. Jedná se totiž o hotel pro brouky. Snad jim teď, po vykácení všech okolních stromů, nebude zima a neodstěhují se do jiného města.

Začátkem týdne byla také dokončena kamenná hráz, která tak dosáhla protějšího břehu, a kterou již nyní bude moci využívat těžká technika pro odvážení bahna do mezideponie na poli. Ani zde se v týdnu nezahálelo. Rybníčky určené pro uskladnění bahna jsou nově dva a jsou ještě hlubší, než před týdnem.

Při návštěvě Nového rybníka jsme mluvili s několika Soběslaváky a většina z nich neměla slov, jaká činnost tady, na přírodní památce, za poslední týdny probíhá. Nejvíce nešťastná byla paní, která bydlí v sousední ulici Na Vyhlídce, která ani nevěřila vlastním očím. Bohužel to nejhorší jí teprve čeká, až začne být bahno převáženo do mezideponií.

Podle postupu prací to vypadá, že se stavba odchýlila od původního zadání schváleného zastupiteli. Původní projekt se nezmiňoval o mezideponiích na poli nad Novým rybníkem, nenavrhoval kácení náletových dřevin a nepočítal ani s oplocováním staveniště. Původní dokumentace k projektu je ke stažení zde.

Proč byl projekt změněn po schválení se možná dozvíme v dubnu, kdy se uvažuje o veřejném projednání.

2 komentáře u „Soběslavský masakr motorovou pilou“

1. Proč je veřejné projednání až v době, kdy už je vše zničeno, a nejde nic zachránit? To je horší jak za bolševika.