Sraz elektromobilů v Soběslavi

V sobotu 8. července se na Svákovské hvězdárně zastavil již 11. mezinárodní sraz elektromobilů. Byly k vidění opravdu nejrůznější elektromobily s dojezdem od 100 do 500 km, malá i rodinná auta.

V Soběslavi už má zkušenosti s elektromobilem i město, kterému bylo zapůjčeno BMW i3 firmou E.ON. Bohužel po 4 letech se město rozhodlo auto dále nevyužívat. Hlavním argumentem pro vrácení byl krátký dojezd (100 km), což ale pro městské využití není problém. Cena za odkup byla 610 000 Kč. Možná město nevědělo, že do konce března letošního roku mohlo požádat o dotaci na nákup ekologického automobilu až 230 000 Kč. Například v Mariánských Lázních pirátská radnice požádala o dotaci na nákup dvou elektromobilů. Je velká škoda, že naše město provoz elektromobilů více nepodporuje. Doposud máme ve městě pouze jednu dobíjecí stanici (u Kákonů ve starém domě u řeky, stanice s pořadovým číslem CZ0011), která sice slouží již od roku 2005, ale pro potřeby dnešních elektromobilů je zastaralá.

Na srazu byl k vidění přes 20 let starý Citroen AX, kdysi sériově vyráběný. Majitel se s vozem zúčastnil elektorallye, kde ujel přes 300 km průměrnou rychlosti 87 km/h a porazil i novější elektroauta. Další byly například Peugeot iOn a dodávka Nissan e-NV200, která předvedla dobíjení z třífázové zásuvky přes speciální adaptér. Nebo netradičně řešená třímístná Mia.

Během zastávky elektromobilů došlo i k humorným příhodám. Například jeden z návštěvníků setkání přijel v luxusním sportovním BMW, které by zřejmě na jiném srazu automobilů vyvolalo zájem účastníků. Zřejmě nebyl zvyklý na takové přehlížení jeho vozu. Když vystupoval, humorně pronesl: “Neprodal by mi někdo 20 l benzínu?” Účastníci srazu to komentovali: “To je provokace. Co tady chce ten fosilák :)”

Největší rozruch vzbudila Tesla model X, která umí sama jak jezdit tak i tancovat (poblikává při tom LED světly a mává dveřmi, které se vyklápí nahoru). Majitel se chtěl nechat přejet, ale nevyšlo to, Tesla usoudila, že by se moc odřela.

Na závěr, když většina návštěvníků odešla nebo neslyšně odjela, jsem také dostal příležitost, vyzkoušet si neřídit Teslu model S. To by si měl každý zkusit, jaké to je, neřídit auto. Tesla se ladně vyhnula ostrůvkům uprostřed silnice na přechodech v Klenovicích, i když jsem pro jistotu byl připraven strhnout volant. Vypořádala se i se špatně značenými silnicemi v okolí Soběslavi. Dokonce si pamatovala, že jsem zvedal podvozek, když jsme projížděli lesní cestou z hvězdárny a cestou zpět si podvozek sama opět zvedla. Poradí si tedy i s chybějící směrovou cedulkou, protože stále ví, kde je. Kdo si zkusí tohle auto neřídit, tak prostě ví, že je to technologie, která nás nemine.

Článek vyšel v týdeníku Táborsko 27 / 2016