Vyřešíme parkování-2.díl

Město Soběslav se zřejmě přidá do skupiny větších měst, jako jsou České Budějovice nebo Tábor, a občané Soběslavi budou muset shánět drobné po kapsách.

Vedení radnice uvažuje vyřešit velmi špatnou situaci zavedením placeného parkování. Místní obyvatelé přijdou o bezplatné parkování. Do jaké míry se to bude týkat zaměstnanců úřadu, místních podnikatelů a v neposlední řadě i občanů, kteří na náměstí nebo v jeho těsné blízkosti bydlí, zatím není jasné. Část aut se však pravděpodobně přesune jinam. Jak daleko, bude záležet na tom, kolik bude parkování stát a jak široká bude placená zóna. Podle dostupných informací by cena parkovného měla být spíše symbolická. Pokud se bude jednat jen o náměstí, dá se předpokládat přesun části aut do nejbližších ulic v okolí, a jak každý Soběslavák ví, i tam je situace velmi špatná.

Situace-parkování

Zavedení placeného parkování jen na náměstí tedy není vhodná cesta. Další možností je rozšířit zónu na celé vnitřní město ohraničené Černovickým potokem a Horními-Dolními příkopy. Jenže to by se už začalo projevovat nejen na návštěvnosti města, ale i na snížení tržeb místních obchodníků, protože by lidé začali nakupovat u obchodů s bezplatným parkováním. Další problém by byl s návštěvností akcí v centru a dopravou dětí do školy Komenského.
V každém případě po zavedení placeného parkování přibude městské policii práce s kontrolou parkovacích lístků a do městské kasy finance za pokuty.

Řešení problémů zadalo vedení města specializované firmě City Parking Group, s. r. o., Praha, která se zabývá problematikou parkování a nabízí kompletní řešení městských parkovacích systémů, včetně jejich provozování. Cena studie je 50 000 Kč + DPH. To je částka adekvátní, protože studie by měla obsahovat zhodnocení stávající situace, průzkum parkujících vozidel, návrh placených zón i odstavných parkovišť, řešení rezidentního parkování, úpravy značení a v neposlední řadě i výši parkovného a jeho dopady. Doufejme, že město bude občany včas informovat o výsledcích studie, aby se občané mohli vyjádřit, jaké řešení si přejí.
Jen je zajímavé, že v předvolebních letácích nikdo placené parkování nesliboval…

Zdroje:
O podobě náměstí budou debatovat s občany
Auta zaplavují všechna města