Zastupitelstvo pohledem Jana Černého

Poslední letošní zasedání zastupitelstva města Soběslavi se neslo ve vcelku poklidné předvánoční atmosféře. Jako každé prosincové zasedání bylo na programu schvalování rozpočtu na příští rok. Rozpočet na rok 2022 by měl být schodkový, což ovlivní hlavně nástavba Senior domu. Pořád si myslím, že by město mělo rozpočet více komunikovat s občany. Malá tabulka na úřední desce sice splňuje zákon, ale prezentace vznikajícího rozpočtu a připravovaných akcí občanům (a také zastupitelům) by určitě byla pro dobro věci.

V majetkových převodech byl nejzajímavějším bodem prodej pozemků pod starým autobusovým nádražím Správě železnic. Nový dopravní terminál a přilehlé parkoviště totiž zafinancuje a postaví příští rok Správa železnic. Město bude nové parkoviště využívat a po 5 letech by mělo přejít zpět do majetku města. Jen v době výstavby terminálu bude zřejmě problém s parkováním desítek aut, které se přesunou do okolních ulic. Město žádné provizorní parkoviště neplánuje.

Dalším bodem byla průmyslová zóna. Výbor pro PZ vypracoval některé připomínky k regulaci výstavby v lokalitách Z12 a Z20, což jsou zájmové plochy Exprinu. Jestli se nakonec do územního plánu dostanou ještě není jisté. Do výboru byl zvolen i nový člen, Jiří Klíma (TOP09). Minule neprošel Zdeněk Rux (TOP09), což mě i dalším členům Pirátů pro Soběslav přišlo jako porušení dohody o volení členů výboru. Nakonec jsem pro Jiřího Klímu hlasoval. Doufám, že ve výboru bude zastupovat i názory části obyvatel, kteří s masivní výstavbou hal, kterou plánuje Exprin, nesouhlasí.

Poslední byl bod Různé. Novou spojku, vystavěnou nad tunelem v rámci 4.koridoru nebude možno ještě několik měsíců využívat, ač vypadá dokončená. Navíc je v katastru Zvěrotic a občané se mají obrátit tam. Pokud jde o bratry Červenkovy, město jim prodloužilo nájemní smlouvu do konce března. V tuto chvíli byla ze strany sociálního odboru ukončena spolupráce s organizací Mezi proudy o.p.s.. Ágnes Němečková, která organizaci zastupovala, informovala, že sociální práce s pány bude nadále pokračovat i bez spolupráce s vedením města.  Podpořit tuto jejich aktivitu se rozhodl p. Baloun (majitel společnosti Banes), který celkou situaci dlouhodobě sleduje. Od p. Pospíšilové ze spolku Naše Soběslav padla i nabídka městu na uhrazení nájmu. A na závěr ještě jedna pozitivní zpráva – město jedná o příchodu nové zubní lékařky, což je po ukončení činnosti ordinace  Mudr. Klimtové skoro nutnost.