​Komunikace mezi zastupiteli opět vázne – zastupitelstvo pohledem Martina Kákony​

Od únorového zastupitelstva bychom Vám rádi představili novou pravidelnou rubriku našeho webu. Budou v ní komentáře právě uplynulých jednání zastupitelstva pohledem našich zastupitelů. Rubrikou „Zastupitelstvo pohledem…“ bychom rádi ​přinesli náš názor nejen na aktuální dění v Soběslavském zastupitelstvu.

Zasedání zastupitelstva v únoru probíhalo hladce a rychle. Možná až moc hladce. Například se nikdo ani slovem nezmínil o probíhajícím kácení stromů na Promenádě. Přitom stromy patří řekněme do městského inventáře. Je to téma, které by podle mého názoru měla otevřít radnice. Patří to do dobré komunikace s občany.

U prvního bodu jednání (zřízení osadních výborů) pan starosta zavedl do jednacího řádu novinku. Zřejmě vůbec nepředpokládal, že se v tomto bodu bude diskutovat a tak diskusi vůbec nezahájil. Z mého pohledu je to celé s osadními výbory divné, protože Piráty nikdo v této souvislosti nekontaktoval a nezeptal se na názor. Návrh předložený zastupitelstvu byl přitom velmi stručný a neobsahoval žádná pravidla pro fungování osadních výborů. Nakonec jsem si diskusi k tomuto bodu v podstatě vynutil a navrhl vypracovat jednací řád pro všechny výbory (tedy i finanční a kontrolní), jako to mají například v Písku. Starosta na to zareagoval podle mého názoru nesmyslem, že nemůže být jednací řád, když nemáme výbory. Na to jsem si ale už zvykl. Často přijde se zkratkovitým návrhem, který má udržet rozhodování jednání zastupitelstva v předem připravených mezích. Nemá rád jakoukoli odchylku od jím připraveného. Je to škoda, protože tím brzdí diskuzi a přispívá k nedorozumění mezi zastupiteli. Potom vystoupila pani Krejčová. Upřímně mi není jasné, co vlastně chtěla říct. Již jsem ale několikrát zažil, že slovně podpoří pirátský návrh a nakonec řekne, že je proti. Skutečně nevím, co si o tom myslet, tak to nechám bez komentáře. Třeba to někdy někde vysvětlí. Zajímavé bylo, že ani pan Lintner (jako předkladatel návrhu) nic k problému neřekl. Neposlal ani upřesňující informace o fungování výborů, o které Piráti žádali dva dny před zasedáním. Z toho jsem hodně smutný, protože se na každé zasedání zastupitelstva poctivě připravuji, přesto, že od města dostávám pouze almužnu a na přípravu mám vždy málo času, protože podklady dostáváme tak nejpozději, jak jen to umožňuje zákon. Při tom placený uvolněný člen zastupitelstva není ochoten svým kolegům podat relevantní informace.

Dalším bodem byl strategický dokument Program rozvoje města. Dokument byl připraven narychlo a byly v něm faktické chyby. Nevím, kolik bylo na přípravu času, ale vypadalo to, jako, že ho někdo sepsal přes noc. Z mého pohledu se nedalo dělat nic jiného, než se zdržet hlasování, protože informace v dokumentu obsažené byly nedostatečné a v mnohých případech kontroverzní a nekoncepční. Zřejmě si to uvědomuje i starosta, protože nakonec slíbil, že se na dokumentu bude ještě pracovat a do konce roku bude zastupitelům předložena nová verze. Jsem zvědav, jestli se někdo zeptá na názor Pirátů.

Mimochodem, k tomuto bodu se nás pak zastala v bodě ”Různé” paní z publika. Poukázala na to, že pan starosta ignoroval připomínky Pirátů a vzal v úvahu pouze připomínky za TOP09. Nastala až komická situace, kdy pan starosta dělal, že situaci nerozumí.

Dále stojí za zmínku bod Parkování v centru. Musím říct, že mě mile překvapila prezentace místostarosty. Bylo to promyšlené a profesionálně podané. Klidně by mohl dělat starostu.

V bodu “Různé” jsem pozval přítomné na akci Ukliďme Česko. Jsem zvědav, jestli někdo z nich přijde. Celkem mě překvapilo, že pan Pánek při tom kroutil očima a pan starosta se smál. Není mi jasné proč.