Městský hotspot na Náměstí Republiky

Název: Městský hotspot na Náměstí Republiky

Datum zpracování návrhu: 15. 5. 2016

Návrh usnesení

ZM ukládá starostovi města zajistit vypracování studie na umístění bezplatného bezdrátového přístupového bodu na Náměstí Republiky, který by provozovalo město. Hlavním výstupem studie bude cena zřízení a cena následného provozu takového zařízení. Součástí studie může být i předpokládané financování provozu na základě poskytování reklamních služeb městem.

Termín vypracování studie je do dalšího řádného zasedání ZM.

Zpracovatel návrhu: Piráti pro Soběslav

Předkladatel návrhu: Ing. Martin Kákona

Inspirace

Důvodová zpráva

Předmětem tohoto návrh je zřízení bezplatného omezeného přístupu na internet v centru města. Důvodem pro zřízení přístupového bodu je podpora turistického ruchu a usnadnění vyhledávání informací pro občany pohybující se v centru města (například vyhledání autobusového nebo vlakového spojení, zjištění otevírací doby úřadů a městských institucí, informace o turistickém ubytování a stravování, informace o kulturním programu, informace o historických památkách a podobně). Městský hotspot může přednostně na dotaz protokolem http podsouvat připojeným zařízením informační stránky města. Připojení jedním zařízením může být časově omezeno a mohou být omezeny některé komunikační protokoly. Přístup na vybrané servery by pak byl bez časového omezení.

Bylo by možné zvážit i využití na EET jako vstřícný krok pro trhovce.

Dalším důvodem zřízení přístupového bodu je předávání informací krizového řízení města občanům a dobrovolníkům (například informací o stavu vodních toků). Zde navrhovaný přístupový bod by tedy v ideálním případě měl umožňovat připojení na informační server města poskytující krizové informace i v případě výpadku elektrické sítě ve městě.