Pejskaři pozor!

Na posledním ZM byla schválena nová vyhláška K zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku. Obsahuje několik změn, které se týkají majitelů psů.

Byla mírně rozšířena zastavěná oblast města, kde musí být pes na vodítku. Volný pohyb psů je možný jen za hranicemi města. Vzhledem k docházkové vzdálenosti z centra Ing. Martin Kákona předložil návrh, aby město uvažovalo o vyhrazení ploch pro volný pohyb i v centru (např. část příkopu pod Promenádou), ale hlasováním neprošel.

Zastavěné území města Soběslav

Dále byly rozšířeny plochy, kam je psům vstup zakázán, většinou jde o pozemky kolem dětských hřišť, ale přibyly i nové, např. travnaté plochy v ulici Horní Příkopy a na náměstí Republiky.

Plochy určené k hraní dětí

Další povinností je mít psí známku, která se vydává zdarma proti zaplacení poplatku při registraci psa. Problém by nastal, pokud se známka poškodí nebo ji pes s obojkem ztratí. Modernější řešení čipem zatím ve vyhlášce není, i když čtečky je možné pořídit od několika tisíc korun a některá města dokonce čipování psů vyžadují.
Pro ty, kteří by se chtěli se svým zvířecím miláčkem procházet volněji po městě, dokonce i po travnatých plochách, mám novoroční řešení. Můžete si pořídit roztomilé malé prasátko, na to vyhláška zatím nemyslí a není tak diskriminováno jako pejsci.