Pomozte odstranit graffiti

Procházíte se občas městem a nechápavě kroutíte hlavou nad posprejovanou fasádou budovy nebo jinými takto „zkrášlenými“ objekty? Nechápete, proč se tyto nápisy ještě neodstranily, přestože už jsou tu několik (někdy i desítek) let? Důvodů může být hned několik. Jednou z možností je například fakt, že majitel posprejovaného objektu nemůže nebo nechce vynakládat prostředky na jejich odstranění, ať už z důvodů finančních nebo obav, že by se situace mohla brzy opakovat. V mnoha případech se také jedná o objekty v majetku právnických osob – tedy například majetek firmy, kraje, státu, Povodí Vltavy nebo jiné instituce. V případě obce lze podniknout kroky na odstranění nápisů, u jiných organizací to však může být problém jednoduše proto, že je to netrápí. A to i přesto, že pachatel je ve většině případů známý.

Podle informací od městské policie je totiž nutné, aby se dotyčná instituce zapojila do trestního řízení a žádala odstranění, což se obvykle neděje. Piráti pro Soběslav by rádi v brzké době iniciovali jednání s těmito organizacemi a pokusili se je přesvědčit, aby odstranění požadovaly nebo alespoň poskytly svůj souhlas s odstraněním, aby ho mohlo provést město či dobrovolníci. Zda se to podaří, je zatím nejisté, rádi bychom Vás však tímto požádali o poukázání na konkrétní místa v našem městě, kde nelegální graffiti  jsou. Můžete je označit v mapě na následujícím odkazu: www.hezkasobeslav.jdem.cz nebo prostě napsat na papír a ten zanechat v pirátské schránce naproti Poliklinice. Děkuji za Vaši spolupráci a pevně věřím, že se nám to podaří.

2 thoughts on “Pomozte odstranit graffiti”

1. graffity tu jsou byli a budou a myslím si že třeba na té shnilé vodárně nebo prochcaným altánku to vůbec nikomu nemusí vadit

1. Grafitů se jednoduše nezbavíme, na druhou stranu by mohlo jejich odstraňování z nelegálních ploch být rychlejší. Na druhou stranu já osobně bych si dokázal představit v Soběslavi nějakou legální plochu, klidně na oné vodárně s žabákem.