Druhé letošní zastupitelstvo se konalo už v dubnu. V Soběslavi se často zastupitelstvo schází jen jednou za tři měsíce. Důvod, proč bylo svoláno v kratším termínu, jsme se dozvěděli v bodu s komplikovaným názvem „Seznámení s výsledky kontroly výkonu samostatné působnosti“. Na městský úřad v Soběslavi v lednu zavítala kontrola z ministerstva vnitra zaměřená na výkon samostatné působnosti. To obnáší dodržování zákona o obcích, tedy jednání zastupitelstva a rady, průběh jejich jednání a obsah usnesení a zápisů.

Městskému úřadu byly vytknuty tři nedostatky:
1)      Nedodržení 3 měsíční lhůty mezi jednáními zastupitelstva na začátku roku 2018.
2)      Porušení zákona o svobodném přístupu k informacím, kdy chybně došlo k odstranění osobních údajů ve zveřejněném dokumentu.
3)      Znovu porušení zákona o svobodném přístupu k informacím, kdy poskytnuté dokumenty nebyly zveřejněny na stránkách města.

Nedodržování tříměsíční lhůty, byť jen o pár dní, je v Soběslavi běžná záležitost a jen v minulém volebním období k němu došlo 3x. Pan starosta ocitoval zákon, že “zastupitelstvo se má scházet podle potřeby”. Zapomněl ale zmínit, že zákon pokračuje podmínkou “nejméně však jedenkrát za 3 měsíce”. Městskému úřadu se výtka kontroly nelíbila a podalo proti ní námitku. S ní neuspěl a celou náležitost si prý nechá právně posoudit. Piráti pro Soběslav na nedodržování tříměsíční lhůty upozorňují už od roku 2015. Dále Martin Kákona upozornil, že za svolání zastupitelstva nemůže být odpovědný pan tajemník, ale pan starosta. Do usnesení tak přibyla jejich společná povinnost realizovat navržená opatření.

Zajímavý je rovněž druhý nedostatek. Je potřeba zapátrat na webu města po tajemném dokumentu s nicneříkajícím názvem  MS/13641/2018. Jedná se totiž o zveřejněné zápisy z redakční rady Hlásky a komise výstavby a životního prostředí v období leden-květen 2018. V zápisech z redakční rady se často objevuje (a někdy i neobjevuje) jméno zastupitele za Piráty pro Soběslav.

V bodu změny č. 1 rozpočtu města na rok 2019 došlo k drobným změnám příjmů a výdajů města. Martin Kákona poukázal na nečekané zvýšení výdajů na rekonstrukci (odborně nazývanou „snížení energetické náročnosti“) zimního stadionu. Rovněž poukázal na to, že jako zastupitel chtěl na městském úřadě vidět smlouvy k této akci. Tomu nebylo vyhověno a proto jsme já ani Martin změnu rozpočtu nemohli podpořit.

Z mého pohledu nejdůležitějším bodem celého jednání zastupitelstva města byl nákup školky v Nerudově ulici, vedle kina. Současný majitel objektu, společnost Peta Bohemia, se rozhodla městu objekt nabídnout za 10 970 000,- Kč. V diskuzi jsme se dozvěděli, že město nejprve plánuje vybudování vlastních přípojek energií a do budoucna by objekt rádo zrekonstruovalo. S koupí školky souhlasilo všech 20 přítomných zastupitelů. Město tak každý rok ušetří 310 tisíc Kč, které platilo za nájem objektu.

Zastupitelstvo rovněž odsouhlasilo prodej dalších 6 stavebních parcel v lokalitě u kotelny. Minimální vyvolávací cena za nejmenší z parcel bude 545 tisíc Kč, největší zájem ale pravděpodobně bude o největší z parcel, s vyvolávací cenou 645 tisíc Kč. Protože je ve městě stavebních parcel nedostatek, dá se předpokládat, že zájemci cenu pozemků vyšponují výrazně nad milion korun.

O tom jaký je v Soběslavi o bydlení zájem, jsme se přesvědčili při prodeji bytu na Ohradě, kdy dorazilo celkem 16 nabídek. V očekávání bylo, že byt připadne nejvyšší nabídce 1 042 999 korun. Byt z důvodu odstoupení prvních dvou zájemců získala až třetí v pořadí, paní Vendula Bryllová za 899 837 Kč. Zájem o byt měla evidentně velký, protože obě vyšší nabídky patřily jí blízkým osobám. Je to sice legální, byl ale tento přístup fér vůči vůči ostatním zájemcům? My zastupitelé bychom se měli poučit a příště dbát větší důraz při schvalování podmínek prodeje městských bytů. Jinak by se příště, třeba až se budou dražit parcely u kotelny, mohlo stát, že se o pozemky bude ucházet celá Hujerovic rodina.

Na závěr v bodě Různé jsem vznesl prosbu o zvýšení počtů odpadkových košů na vycházkových trasách kolem Soběslavi. Místostarosta Pavel Lintner mi odpověděl, že už mne předběhl a objednal 40 laviček, 5 stolků a 10 odpadkových košů právě do těchto lokalit. Deset odpadkových košů na celé město mi ale přijde hodně málo, protože v okolí města koše nejsou téměř nikde. Očekával bych minimálně několik desítek nových odpadkových košů. Podle místostarosty se můžou další koše přiobjednat. Tak uvidíme kolik košů a kde se objeví.

1 komentář u „Soběslav koupí budovu školky v Nerudově ulici – zastupitelstvo pohledem Miloše Bučinského“