Zavedení programu Antigraffiti

Předkladatel návrhu: Bc. Miloš Bučinský, Ing. Martin Kákona, Ing. Petr Král

Cílem  programu „Antigraffiti“ bude ochránit fasády domů a další objekty před nevzhlednými čmáranicemi, zamezit opakujícímu se poškozování majetku a zachovat příjemný vzhled města. Prostředí, kde jsou objekty poškozeny nelegálními graffiti, působí na místní obyvatele i turisty negativně. Zároveň přitahují i další nelegální činnost. Program je postaven na úzké spolupráci mezi městem a vlastníky nemovitostí. Proto by před schválením programu “Antigraffiti” mělo město Soběslav zaevidovat poškození na svých nemovitostech a nechat je odstranit. Před opětovným poškozením je vhodné často poškozované plochy chránit tzv. antigraffiti nátěrem, který umožní snadnější odstranění nových čmáranic (tagů – podpis sprayera, bez umělecké hodnoty).

V druhé fázi by bylo vhodné navrhnout odstranění nelegálních graffiti i ostatním subjektům (občané, organizace) na jejich nemovitostech. Forma spoluúčasti je různá. Vhodnou možností pro město je financovat aplikaci antigraffiti nátěru a zajistit odstraňování případného vandalismu. Odstraňování by bylo prováděno na objektech, jejichž vlastníci se přihlásí do programu a uzavřou příslušnou smlouvu s městem. Plochy, na které se program vztahuje, musí být viditelné z veřejně přístupných míst. Části objektů, které nejsou viditelné z ulice (např. vnitrobloky) do programu nespadají.

Konkrétní způsob odstraňování bude vždy záležet na typu graffiti a především na typu fasády. Ve většině případů se k odstranění používají různé chemické prostředky v kombinaci s tlakovou vodou. Pokud tento postup nelze použít, změří se konkrétní odstín omítky, namíchá se příslušná barva a graffiti se přetřou. Zkušenosti z antigraffiti programem lze čerpat např. v Berouně nebo Praze 5.

Finanční náročnost se bude pohybovat v řádech statisíců Kč, podle plochy a počtu objektů. Odstranění starých graffiti se pohybuje od 500Kč/m2, aplikace antigraffiti nátěru od 200 Kč/m2. Pro tyto náklady by bylo vhodné uvolnit částku v rozpočtu na další roky, popř. zvážit použití prostředků z fondu rozvoje bydlení.

Příklad Anigrafitti programu v jiných městech:

Praha 3 (2013)

Praha 3 (2016)

Praha 5 (2018)

Praha 11 (2018)

Beroun (2018)

Usnesení:

Zastupitelstvo města ukládá radě města do příštího zasedání zastupitelstva prověřit možnosti realizace programu “Antigraffiti”.

Příloha:

Orientační mapa nelegálního graffiti Soběslav, na kterém se podílali občané na základě výzvy Pirátů pro Soběslav, obsahující přes 240 objektů poškozených grafitti:

Vysvětlivky k tabulce

Barva Popis Počet objektů poškozených grafitti (k 29.10.2019)
zeleno-modrá Majitelem objektu je město Soběslav. Nejčastěji lavičky, odpadkové koše a sloupy veřejného osvětlení. 70
žlutá Majitel objektu je soukromá osoba. Nejčastěji fasáda a plot. 56
zelená Majitelem objektu je soukromá osoba a jedná se o garáž v garážových oblastech (např. na Moskvě, u Penny či v Tyršově ulici). 37
Červená Majitelem objektu je EON a jedná se o rozvaděče či objekty trafostanic. 51
vínová Majitelem objektu jsou firmy 6
černá Majitelem objektu jsou státní instituce, jako například povodí Vltavy či SŽDC. 19