ZMĚNY V ÚZEMNÍM PLÁNU MĚSTA – PRŮMYSL V SOBĚSLAVI (ČÁST 2.)

Územní plán je souborem pravidel, který určuje harmonogram pro budoucí rozvoj města. Přináší pravidla, jaká zástavba může ve které lokalitě vzniknout. Soběslav připravuje změnu č. 2 územního plánu z roku 2012. Postupně Vám představíme ty nejdůležitější změny. Pojďme se podívat, jakých novinek se možná dočkáme v oblasti rozvoje průmyslu v Soběslavi.

Průmyslová zóna

O průmyslové zóně už slyšel asi každý, kdo se o dění v Soběslavi zajímá. Nejvíce diskutovaná  je v poslední době  výstavba logistického areálu společnosti Exprin.

Výstavba  se týká především lokalit v územním plánu značených jako Z12 (Pod Račí horou – tedy jižně od Chlebovské silnice) a Z20 (Na Douskách III – severně od Chlebovské silnice). Oproti dřívějším plánům na výrobu bude pravděpodobně možné v některých částech provozovat sklady. Nově by naopak nesmělo umísťování staveb narušovat panoramatický pohled na město. Problematické pro budoucí zájemce může být umístění dálkových sítí (dráty VN, vodovod, plynovod…). Územní plán tvrdí, že na území je zpracována územní studie. Její představy jsou však naprosto odlišné od plánů společnosti Exprin.

V okolí současné průmyslové zóny Na Pískách také pravděpodobně dojde k dalšímu rozvoji především současných soběslavských firem jako například Banes či Impregnace Soběslav. Ty se tak přiblíží k současné dálnici D3, stejně jako tomu bylo v minulosti u společnosti Rašelina.

Nový sběrný dvůr a další možnosti růstu města

Na výše uvedené lokality navazují v oblasti  Na Douskách ještě plochy označované jako Z14, Z17, Z18 a Z19. Tyto lokality jsou sousedními plochami nové silnice, která bude po dokončení železničního koridoru spojovat město s nájezdem na dálnici. Zde  již nyní probíhá výstavba autoservisu a v budoucnu je zde počítáno s výstavbou nového sběrného dvora.

Na Brabci

Průmysl se nebude rozrůstat jen podél dálnice, počítá se ale i se zastavěním pole mezi areálem firmy České houby a Dírenským potokem. Stejně jako u dálnice, i zde je nutné respektovat stávající ochranné pásmo silnice I/3, železničního koridoru, elektrického vedení a ochranné pásmo VTL a STL plynovodu.

U Kotelny západ

S rozšířením počítá i společnost Goldim, která nyní provozuje areál bývalé kotelny u sídliště Svákov. Areál by se měl rozšířit směrem na západ a měl by být od okolí oddělený pásmem veřejné zeleně.

Připomínky k územnímu plánu je možné podávat písemně na městském úřadě do 3. prosince 2021.