Co naznačují výsledky voleb?

Táborský deník 22.10.2014 napsal, že v Soběslavi zřejmě ani nezafouká. Upřesnil, že ani v Soběslavi nenastávají po volbách žádné zásadní zvraty, které by měly situaci na zdejší radnici změnit. „Vyjasnili jsme si naše představy a v podstatě jsme se domluvili s nezávislými, sociálními demokraty i KDU-ČSL,“ říká starosta Jindřich Bláha.”

Vypadá to tak. Domluvili se. Spolu a asi proti ostatním. Budoucí vládnoucí koalice složená z vládních i nevládních stran zřejmě nehodlá příliš spolupracovat s opozicí takto automaticky vytvořenou z ANO, Pirátů pro Soběslav a KSČM s celkem 6 mandáty. Domluvili se. Zda hodlají zastupovat i zájmy té skoro jedné třetiny voličů, kteří volili jinak, se poprvé ukáže na  volebním jednání zastupitelstva. Ve slušné společnosti by v radě města měly být zastoupeny volební strany podle výsledků voleb. “Opozici” by měly náležet dva posty v radě. Předseda kontrolního výboru by měl být z opozice a ve finančním výboru by opozice měla mít dostatečné zastoupení. Uvidíme 7.11.

Kdysi v republice rozdělovalo politickou scénu ostré pravolevé vidění. Jedni umíněně tvrdili, že “tráva je zelená”, kdežto druzí oponovali tvrzením, že “voda je přece mokrá”. Dohodnout se nemohli, pravdu druhého neuznávali. Každý z táborů přitom reprezentoval přibližně polovinu obyvatel republiky. Občas jakýsi přeběhlík misku vah překlonil na tu či onu stranu. To bylo kdysi. Dnes na komunální úrovni vznikají koalice napříč politickým spektrem a bez ohledu na politické rozdělení ve státě. V Soběslavi vznikla koalice ze strany nevládní i vládních stran. Nevládní ODS aspiruje na starostu, vládní strana ANO zůstává v opozici. Piráti pro Soběslav se nekloní ani k levé, ani k pravé straně politického spektra. Chtějí směřovat dopředu. Není tedy čas, aby i budoucí vládnoucí koalice také směřovala dopředu a rozhodovala v zájmu všech občanů?

Nevládní ODS + NK dosáhla v Soběslavi značného úspěchu. Její více než 21 procentní úspěch je vysoko nad průměrem ve státě. Ona však volby nevyhrála. Vyhrála strana Nejsme stranou. Podle vyjádření v tisku její lídr nechce kandidovat na starostu a nepřevezme tak přímou zodpovědnost za řízení města. Celé její volební vítězství tak vzbuzuje určité rozpaky.

Lidé údajně volili osvědčené osobnosti. Možná tomu napomohl i podivný anonymní leták s názvem: “Zaslouží si stávající vedení opět vaše hlasy?” Leták výrazně vyzdvihující úspěchy soběslavského vedení a tupící vedení veselské. Na konci se místo podpisu uvádí: “Převzato od veselských občanů”. Zdá se, že přebírající autor byl zatraceně dobře informován o investovaných objemech v Soběslavi. Ani srovnání nebylo příliš objektivní. Například při velebení soběslavského webu autor trochu zapomněl na jeho informační hodnotu. Zatímco veselský web uveřejňuje celé zápisy z jednání zastupitelstva, soběslavský uvádí jen neautorizovaný výpis ze zápisu nazvaný usnesení, což občanovi mnoho informací nepřinese. Anonymní leták jakoby kritizující veselské vedení byl však roznášen v Soběslavi. Tady veselští voliči nebydlí. Leták byl spíše svérázným vzkazem soběslavským voličům. Nikoho z autorů zřejmě nenapadlo, že anonymní leták v době voleb porušuje zákon a policie by měla po autorovi pátrat.

Volební boj skončil. Doufáme, že další vývoj bude směřovat ke spolupráci všech volebních stran ku prospěchu města nehledě na stranické/nestranické zájmy, i když to první kroky příliš nenaznačují. Můžeme hovořit pouze za Piráty pro Soběslav. Budeme se snažit být konstruktivní ne destruktivní opozicí.