Nenechme developera rozhodovat o budoucnosti města

Průmyslová zóna je poslední dva roky nejdiskutovanějším tématem v Soběslavi. Stalo se toho hodně. Začali jsme peticí a celá naše snaha o omezení záměru vyvrcholí podzimním referendem.

Historie soběslavské průmyslové zóny „Na Pískách“ začala z pohledu veřejnosti v roce 2017, kdy zastupitelé dostali na stůl návrh na prodej relativně bezvýznamných pozemků vedle dálnice táborské realitní kanceláři Dividend plus. Jejich záměrem bylo vykoupení pozemků pro klienta Panattoni Europe – developerskou skupinu specializovanou na velké průmyslové a logistické areály. Na nevýhodný prodej, možná budoucí rizika a ztrátu kontroly nad danou lokalitou upozornil v té době náš zastupitel Martin Kákona. Nicméně zastupitelé tehdy těsnou většinou rozhodli o prodeji pozemků.

O pár měsíců později byla schválena změna územního plánu, která budoucí využití lokality potvrdila a novým majitelům pozemky řádně zhodnotila.

Čas uplynul jako voda a píše se květen roku 2020. Nelehká doba, kdy se všichni vzpamatovávají z první vlny koronavirových opatření a těší se na klidné léto. V té době se na informačním portálu s vyhodnocováním vlivů na životní prostředí EIA mezi stovkami velkých projektů z celé republiky objevuje záměr s označením JHC938 a názvem „Průmyslová zóna Soběslav“.

Petice a tisíce podpisů

Na existenci tohoto projektu upozornili právě Piráti, konkrétně opět zastupitel Martin Kákona. Na náš web napsal článek s názvem „Už je to tady – překladiště v Soběslavi“. Odezva veřejnosti byla neskutečná. Dostávali jsme desítky zpráv a e-mailů. Lidé se nás ptali, jestli je to vůbec pravda a co mohou udělat pro to, aby to tu nestálo. Během deseti dní se nám podařilo zmobilizovat aktivní a odhodlané občany a společně jsme vypustili petici proti zveřejněnému záměru. A dál už to asi znáte. Celá Soběslav rázem zapomněla na covid i roušky a hlavním tématem diskuzí se stala průmyslová zóna. Na osmi petičních místech po celém městě se rychle hromadily podpisy. Za deset dní jich byly téměř dva tisíce. Petiční archy pak byly spolu s desítkami připomínek odeslány Jihočeskému kraji. Své kritické připomínky poslali i naši zastupitelé. Martin Kákona upozornil na světelné znečištění či rizika nepřetržitého provozu podobných areálů, Iveta Matějů na dopravní zátěž a riziko agenturních pracovníků s možností vzniku sociálních problémů v regionu a pro Jana Černého bylo stěžejní propojení Soběslavi a Chlebova. Já jsem jako největší riziko viděl výšku budov až 20 metrů nad stávajícím terénem a narušené panorama Soběslavi.
Piráti pro Soběslav navrhují regulativa průmyslové zóny

EIA dopadla pro Soběslav dobře a developer dostal celý záměr znovu k přepracování. V září 2020 zastupitel Martin Kákona na jednání zastupitelstva podal návrhy na přijetí několika regulativů.

• Jednalo se například o:
    Nesouhlas s výstavbou bez znalosti budoucích uživatelů a konkrétního způsobu využití,
  • nesouhlas s čistě skladovými a logistickými prostory,
  • nesouhlas s výstavbou dříve, než bude připravena vhodná infrastruktura,
  • nesouhlas s průmyslovou zónou v podobě, jaká byla prezentována v záměru EIA,
  • omezení velikosti záměru a maximální velikosti jednotlivých budov,
  • uložení radě města, aby jednala s petičním výborem a společně navrhly regulativa průmyslové zóny.

Přestože si v této fázi zastupitelstvo již bylo vědomo rizik, návrhy schválilo. Ocenili jsme, že všichni byli na stejné lodi, která nabrala ten správný směr. O to překvapivější byl další vývoj. Po několika jednáních bylo jasné, že k dohodě nedojde. Vedení města nebylo ochotné přistoupit na výraznější regulace a navrhovalo jen kosmetické změny. V té době se petiční výbor přetransformoval do podoby spolku s názvem Naše Soběslav z.s.

Aktivita výboru pro rozvoj průmyslové zóny

Po krachu společné cesty se zastupitelstvo rozhodlo vytvořit výbor, kde budou poměrně zastoupeny politické strany působící v zastupitelstvu. Jeden člen výboru tak potřeboval podporu tří zastupitelů. Původně jsme uvažovali o obsazení výboru zástupcem z řad odborníků, nakonec ale padla volba na Lukáše Slabého. Pro jeho podporu jsme se rozhodli především kvůli jeho vizi, kde hlavním cílem nebyla konkrétní představa, ale společná dohoda mezi městem a  tehdejším petičním výborem. Jeho diplomatické schopnosti musíme ocenit a konstatovat, že patřil mezi nejaktivnější členy.

Referendum

Mezitím se začalo mluvit o referendu. V červnu 2021 navrhl jeho vyhlášení náš zastupitel Jan Černý. Po emotivním vystoupení vedení města jsme se dozvěděli, že referendum je prý rizikem pro rozvoj stávajících podnikatelů, jako jsou Rašelina, FERT, Banes či Impregnace Soběslav. Hlasování podle toho také dopadlo a referendum kromě Pirátů pro Soběslav podpořil jen jediný zastupitel.
To ovšem spolek Naše Soběslav z.s. nezastavilo. Tou dobou měl již dávno posbírané podpisy na podporu referenda, které předal městu. Další tři měsíce jsme byli svědky pro mě naprosto neuvěřitelného – vedení města nechtělo referendum vůbec připustit a obstrukcemi se snažilo vše zvrátit. Jedním z argumentů bylo, že návrh na referendum neřeší budoucí náhrady ze strany města. Fakt, že je takový požadavek naprostým nesmyslem, následně potvrdil i soud a my doufali v referendum společně s parlamentními volbami v loňském roce, aby byla zajištěna co největší účast občanů. Město však určilo jiný termín, a to 14 dní po volbách! Důvod vidím jen jediný – nižší účast a tudíž vyšší pravděpodobnost neplatnosti referenda. Spolek se znovu obrátil na soud, který změnil termín referenda na společný s letošními komunálními volbami. Z mého pohledu šlo ze strany města o naprosto zbytečné zdržování a ignorování veřejnosti požadující referendum.

A co bude dál?

Od lidí často slýchávám, že už je o zóně stejně dávno rozhodnuto. Není. Soběslav má ještě několik možností. Nejdůležitější dvě jsou referendum a chystaná změna č. 2 územního plánu města Soběslavi. Ta v sobě obsahuje několik drobnějších regulativů území. Ty zásadnější jsou pak v referendu, které nás všechny čeká už na podzim.

Nejsme proti průmyslové zóně jako takové. Zcela ale odmítáme její výstavbu v megalomanské podobě a bez předem jasného využití i uživatele. Chceme takovou zónu, která bude městu přínosem a nikoliv zátěží na dlouhé desítky let.

Chcete mít průmyslovou zónu pod kontrolou, tak jako my?

Nyní je důležité, aby developer neprošel dalším kolem vyhodnocováním vlivů na životní prostředí EIA. To právě probíhá a každý z Vás má možnost poslat své připomínky. Čím více jich bude, tím lépe a je to jednoduché. Stačí si stáhnout vyplněný formulář a ten odeslat krajskému úřadu v Českých Budějovicích do 10. července 2022. Nechcete-li posílat připomínky poštou, pošlete vlastnoručně podepsané a oscanerované na emailovou adresu bucinsky@sobeslav.cz a my je odešleme hromadně za Vás.

Formulář s připomínkami

Bc. Miloš Bučinský