Plakáty jsou přežitek, demokracie se bez nich obejde

V Táborském Deníku vyšel včera článek o plakátech.

Podle odborníka jsou dnes plakáty přežité a politická hnutí by místo vylepování plakátů měla pořádat koncerty. Pan Mikeš z VŠE ale jaksi zapomíná, že na koncert je třeba lidi nějak pozvat. Napadá mě, že nejlépe by se to asi dalo udělat plakátem.

V Táboře mají politická hnutí možnost umístit plakáty na vymezená místa zadarmo. Pamětníci si možná vzpomenou, že bezprostředně po Sametové revoluci to byla běžná praxe.

Podle pana Bláhy to v Soběslavi není zvykem, a tak si dnes musí plakátovací plochy volební strany kupovat.

Pan Bláha zřejmě zapomněl na volby, kdy se sám dostal do komunální politiky. Tenkrát v Soběslavi byly plochy na výlep volebních plakátů pro volební strany k dispozici zdarma. Dnes to ale už zřejmě není potřeba. Na radnici jsou už ti správní lidé. Tak proč dělat zbytečně reklamu dalším hnutím, že?

Ano, billboardy a jiné reklamy je třeba regulovat. Asi z toho důvodu včera někdo ukradl z lesní cesty reflexní ceduli „hvězdárna“, která usnadňovala návštěvníkům příjezd na hvězdárnu a byla tam umístěna v rámci Evropské noci vědců. To ale s volbami nesouvisí a určitě ceduli nesundala městská policie. Co by také dělala v lese, ta přeci musí hlídat ploty školek, jestli na nich není něco závadného
(https://pirati.sobeslav.cz/o-uzitecnosti-mestske-policie/).

Dále se ve článku uvádí, že radnice dala volebním stranám prostor v Hlásce. To je pravda, dostali jsme k dispozici 1/4 strany. Není to mnoho, ale lepší něco než nic. Občany města je jistě důležitější informovat o proběhlých slavnostech (pokud by se tam náhodou někdo nedostavil) nebo o dění v mateřské školce (to uvnitř, ne za plotem). Je jistě správné, že pan Bláha ve stejném čísle dostal třikrát tak velký prostor. Jeho sdělení, jako starosty, jsou přeci závažnější.

Opravdu se ještě někdo diví, že v těchto volbách kandidují piráti?

Mahátma Gándhí
Mahátma Gándhí byl jeden z největších politických a duchovních vůdců Indie a indického hnutí za nezávislost. Prosazoval filosofii aktivního, ale nenásilného odporu, který nakonec dovedl Indii k vyhlášení nezávislosti. 15. května 2007 přijala Organizace spojených národů rezoluci, která prohlašuje 2. říjen (den jeho narozenin) za „Světový den nenásilí“.