Reakce na zrušení odbojných komisí

Mnozí jistě víte, že se rada města rozhodla zrušit dvě komise, konkrétně pro IT a komisi životního prostředí a odpadového hospodářství (ŽP). Oficiální důvody zrušení se zajisté dozvíte jinde. Nemohl být ale důvodem odmítavý postoj k záměru výstavby průmyslové zóny? Je jen náhoda, že mezi odvolanými členy komisí jsou hned tři členové petičního výboru proti průmyslové zóně či dva zastupitelé za opoziční Piráty pro Soběslav?

Sám jsem byl členem IT komise. Začátek byl plný nadějí, komisi poprvé svolal její předseda a novopečený místostarosta Pavel Lintner. Představil nám své plány, ale u nich bohužel zůstalo. Na svolávání komise neměl čas, a tak po necelém roce raději rezignoval. Novým předsedou se stal radní Michal Turek, personální změny v komisi však pokračovaly a došlo k přeobsazení dalších dvou členů.

IT komise se za dva roky sešla pětkrát. Nejpodstatnější výsledky průkomise jsou realizace veřejné Wi-Fi na náměstí či revidovaný obsah webových stránek města. Momentem, který vystihuje zoufalost fungování městského IT, bylo únorové jednání. Začalo výpadkem internetu na úřadě kvůli větrnému počasí. Aby se komise vůbec mohla uskutečnit, musel jsem poskytnout internetové připojení svého telefonu.

Už od samého začátku jsme pro radu města nebyli rovnocenným partnerem, rada nestála o naše názory ani připomínky. Předseda komise nám neposkytoval relevantní podklady pro jednání. Měl jsem z jednání pocit, že se s námi vlastně ani scházet nechce a jsme pro něj jen přítěží. Při revizi webových stránek jsme u mnoha bodů slyšeli jen “to si nepřeje pan starosta”, “s tím nesouhlasí pan tajemník” či “tady nejsme v XY, tady jsme v Soběslavi”. Za celé dva roky jsme od rady nedostali jedinou zpětnou vazbu naší činnosti. Tedy kromě informace o zrušení komise.

Komisi pro ŽP jsem považoval za jednu z mála funkčních. Jejího zasedání jsem se zúčastnil jako organizátor akce “Ukliďme Česko”. Jednání bylo naprosto profesionální a bylo vidět, že mají snahu řešit problémy. Příští rok už budu muset ohledně úklidu navštívit komisi stavební, pod kterou byly kompetence nově převedeny. Pány stavebníky bude jistě zajímat, kde se nám po městě  válí odpadky, které budeme uklízet.

1 komentář u „Reakce na zrušení odbojných komisí“

1. To je přece obecně známá věc, že co se panu starostovi nelíbí, přes to vlak nejede a naopak co chce to prosadí. Upřímně nechápu na co si někteří hrají, malé městečko v poměrně bezvýznamné zemi.Batrachomyomachie.
    Jestli se to někdy změní pochybuji, viděly jste film-Leviathan
    (A.Zvjagincev).
    Prostě jak říka Dr.Koukolík-součástí mocenské elity se člověk stane pouze tak, že se v ní narodí.

Hezké vánoce.:)