Záměr dálniční odpočívky je předimenzovaný a s řadou chyb

Ředitelství silnic a dálnic oznámilo záměr vybudovat dálniční odpočívku nedaleko rybníka Nadýmač. Takto velký záměr v našem okolí jsme nemohli nechat bez povšimnutí, vždyť se jedná o zábor půdy o rozloze více než 143 000 m2 (cca 20 fotbalových hřišť). Na obou odpočívkách mají vzniknout čerpací stanice, objekty s restaurací a parkovací plochy celkem pro 183 kamionů a 129 osobních aut. Představený záměr vidíme jako předimenzovaný a s řadou chyb. Proto jsme podali na Krajský úřad Jihočeského kraje připomínky:

1. Její velikost je naddimenzovaná, vzhledem k tomu, že v okolí se staví odpočívka Chotýčany a plánovaná je odpočívka Strkov.
  2. Projekt by měl řešit lepší rozmístění zeleně na plochách pro parkování
  3. Protihlukové stěny  by měly být nahrazeny zemními valy, aby byla odpočívka lépe oddělena od okolí.
  4. Záměr neřeší dopravu při výstavbě. V záměru jsou odhadnuty zemní práce na cca 140 000 m3, což znamená tisíce průjezdů naložených nákladních automobilů při navážce materiálu.
  5. Záměr předpokládá zábor více než 10 ha zemědělské půdy v ochraně zemědělského půdního fondu.
  6. Vzhledem k značně vzrůstající ceně plynu kvůli problémům při dodávkách by bylo vhodnější použít na vytápění tepelná čerpadla, případně je zkombinovat s fotovoltaickými panely a akumulací energie.
  7. Při nakládání s odpadními vodami je nutné vybudovat čističku odpadních vod pro obě strany odpočívky.
  8. Záměr nezmiňuje vybudování parkovacích míst s nabíjecími stanicemi pro elektrické automobily. Podíl elektrických automobilů bude v budoucnu růst a je nutné připravit přívod el. energie na zvýšený odběr nabíjecích stanic.
  9. Pravidlem je používat pouze svítidla, která minimalizují světelný smog.

Připomínky můžete podat i Vy. Na našich webových stránkách jsme připravili formulář, který si můžete přizpůsobit a podepsaný odeslat NEJPOZDĚJI DO 6. května 2022 na adresu uvedenou níže nebo do datové schránky Krajského úřadu Jihočeského kraje.

Adresa pro odeslání připomínek: Krajský úřad Jihočeského kraje, odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví, U Zimního stadionu 1952/2, 370 76 České Budějovice

Odkaz na formulář s připomínkami

1 komentář u „Záměr dálniční odpočívky je předimenzovaný a s řadou chyb“