Bod zvratu

Doplňující informace k mému článku ze dne 15. 5. 2020

Tento text vznikl jako reakce na neotištění mého článku z 15. května 2020, ve kterém jsem vyzýval občany města k podání připomínek k projektu průmyslové zóny ke krajskému úřadu.

Město je společenstvím lidí, kteří společně sdílí určité, většinou hustě zastavěné, území a společně ho i utvářejí. Například tím, jak se chovají k životnímu prostředí, jaké sportovní nebo kulturní akce sdílejí se svými sousedy, jaké vztahy mezi sebou navzájem mají, jak jsou k sobě ohleduplní a v neposlední řadě také tím, komu dají svůj hlas, aby po čtyři roky město spravoval. To je každému jasné, a tak nepliveme na chodník, nepřecházíme na červenou, nechováme se hlučně po půlnoci, třídíme odpad, navzájem se zdravíme a vůbec se chováme tak, čemu se obecně říká slušné chování. Mezi slušné chování patří i to, že se zeptám, zda ostatním něco nevadí. Například: “Nevadilo by vám, kdybych si zapálil? Nebude vám vadit otevřené okno?”

Město nyní pracuje na několika projektech, které jsou podle názoru radnice prospěšné. Za všechny jmenujme: stavební úpravy parku u sv. Víta, prodejní stánek na náměstí Republiky, parkoviště Chvalovského nábřeží, dopravní přestupní terminál, předprostor škol, cyklistická a bruslařská dráha, průmyslová zóna. Tyto projekty mají konkrétní podobu, kterou jim vtiskla především zvolená rada města. A teď zpět k té slušnosti. Neměla by se městská rada zeptat občanů: “Nebude vašemu psu vadit bruslařská dráha? Nebude vašim dětem vadit, pokud v parku u sv. Víta nebo před školou pokácíme stromy? Nebude vám vadit, pokud nedaleko vašeho domu postavíme parkoviště?” No a vy samozřejmě slušně odpovíte a možná, že kuřák, který chce kouřit v uzavřeném prostoru, si nakonec cigaretu nezapálí, protože by to nebylo slušné, pokud vám kouření vadí.

S městem to ale není tak jednoduché jako s kouřením. V našem městě žije 7000 lidí a každému by se město líbilo trochu jinak. Z města nemůžete jednoduše popojít na místo, které se vám líbí, které je přesně podle vašeho gusta a třeba si zapálit. Ve městě musíte především vyjít s ostatními lidmi, a proto jsme na sebe slušní.

Takže, pokud se více jak 2000 lidem nelíbí, že ve městě za městem mají vyrůst krabice, ze kterých občané města téměř jistě nebudou mít žádný užitek, je slušné tento názor respektovat a nevymlouvat se, že zakázat tento záměr by stálo hodně peněz. Konečně, nejsou to vaše peníze, vážení radní.

Často si kladu otázku, co všechno se musí stát, aby se prosadila nějaká dobrá věc nebo aby se naopak zamezilo špatnému rozhodnutí. Aby se to stalo, musí být petice, musí být referendum, musí být válka? Ne, stačí být k sobě slušní a ptát se: “Nevadilo by vám…?”

Ing. Martin Kákona, zastupitel za Piráty pro Soběslav

1 komentář u „Bod zvratu“

1. Zcela s Vámi souhlasím. Škoda, že se mě někdo nezeptal, zda mi vadíte. Odpověděl bych, že ano.